Oversluiten hypotheek kan maandlasten halveren

De woningmarkt draait weer, er worden weer bijna net zoveel transacties gesloten als voor de financiële crisis. Echter, niet elke huiseigenaar is van plan om te verhuizen. Ook al zijn er geen verhuisplannen en woont u prima naar uw zin, dan kunt u toch een graantje meepikken van de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Een van de instrumenten van de centrale banken om de crisis te bestrijden was het verlagen van de rentetarieven op de kapitaalmarkt. Banken en overheden konden vervolgens tegen extreem lage tarieven geld lenen om zo de economie weer op gang te helpen. Een gevolg hiervan is dat ook de rente op spaargeld naar een historisch dieptepunt gezakt is. Marktpartijen die veel geld te parkeren hebben, zoals grote bedrijven, verzekeraars en pensioenfondsen, moeten momenteel zelfs geld betalen om het bij een solide bank te stallen (negatieve spaarrente).
Wat zijn daarvan de effecten voor de hypotheekmarkt? Nu banken zelf goedkoop kunnen lenen hebben ze ook de tarieven voor woninghypotheken verlaagd. U kunt nu al een woninghypotheek afsluiten tegen rentetarieven die variëren tussen de 1,5 en 2,8%, dit afhankelijk van de gekozen rentevastperiode. Banken zijn echter wel terughoudender geworden in het verstrekken van woninghypotheken. Waar het voorheen niet op kon, wordt nu zorgvuldig gekeken of de bank geen risico loopt.
 
Juist de marktpartijen die nu bij de bank weinig tot geen rente op spaargeld krijgen, hebben de woningmarkt ontdekt als veilig alternatief waarbij een veel hoger rendement te behalen is dan bij de bank. Een pensioenfonds dat bijvoorbeeld 10 miljoen euro wil beleggen, kan dit veilig doen in 45 woninghypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Het risico is dan voor de geldverstrekker nihil en de opbrengst is beter dan bij de bank (beter 2,8% ontvangen op een woninghypotheek dan niets bij de bank).
Het is nu het moment om eens te onderzoeken of het zinvol is om uw bestaande hypotheek over te sluiten. Velen gingen u voor, in het laatste kwartaal van 2015 stapte 63 procent meer huiseigenaren over naar een andere financier dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook wordt steeds vaker gekozen voor een langere rentevaste periode van 20 of in sommige gevallen zelfs 30 jaar. Het is geen uitzondering dat huiseigenaren na het oversluiten van de hypotheek naar de helft of zelfs minder van de maandlasten gaan. Wat wij ook veel zien is dat mensen kiezen voor dezelfde maandlast maar het verschil dan inzetten voor het versneld aflossen van de hypotheek. Er is momenteel sprake van flinke concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. De opkomst van nieuwe, vaak ook buitenlandse geldverstrekkers zorgt voor extra scherpe tarieven en stuntaanbiedingen.
 
Hoeveel voordeel u kunt behalen met oversluiten, is mede afhankelijk van uw huidige hypotheekcontract. De overeengekomen rente en rentevastperiode resulteren vaak in een boeterente (vergoeding voor vervroegde aflossing). U kan deze laten berekenen bij de huidige financier of door een onafhankelijk hypotheekadviseur. De boeterente is meestal fiscaal aftrekbaar en kan vaak ook meegefinancierd worden. Zo ontstaat er een terugverdientijd die in heel veel gevallen de moeite waard is.
Als de knoop eenmaal is doorgehakt en de offerte getekend is, dan moet de nieuwe hypotheekakte uiteindelijk bij de notaris getekend worden. Wij zullen dit graag en deskundig voor u verzorgen, waarbij we direct met u bekijken of er op meer vlakken besparingen te bereiken zijn. Denk hierbij aan beperken of voorkomen van erfbelasting door het opstellen van een slim testament. Of het vermijden van een hoge eigen bijdrage in zorgkosten (WLZ) door tijdig een schenking (op papier) aan de kinderen te doen.
 
Wilt u meer weten over het realiseren van besparingen op uw hypotheek en op overige besparingsmogelijkheden? Bel ons voor het maken van een afspraak.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie